Att tänka på när man anlitar hantverkare

Varje år är det många svenskar som inte riktigt blir nöjda när de har anlitat en hantverkare. Det tråkiga är att det flesta klagomålen sker helt i onödan, då det hade kunnat förebyggas ganska lätt med rätt åtgärder innan

byggandet eller renoveringen påbörjats. Här finns några av de absolut enklaste men förmodligen viktigaste sakerna man bör tänka på, för att inte bli en av alla som blir missnöjd med sin byggnation.

Billigast inte alltid billigast

Man bör alltid kontakta fler än en hantverkare för att kunna jämföra både priser och andra detaljer. Det bör inkomma skriftliga offerter och det är viktigt att det framgår exakt vad dessa innehåller. Ju tydligare man kan vara, desto bättre. Priserna kan skilja rätt mycket, då vissa utesluter saker som andra tar med. Det som ser billigare ut kanske inte alltid är billigare. Man ska alltid fråga om det tillkommer något till priset, om det ingår moms, städning, resor och material. När man hittat den bästa offerten kan man gå vidare till nästa fas och unna sig något gott eller kul, medan man väntar. Kanske spela lite Maria Casino Sverige på sin mobiltelefon, då det är så smidigt och snabbt att komma igång.

Avtal som undertecknas

När man valt hantverkare att gå vidare med, är det viktigt med ett avtal där precis allt finns nedtecknat. Detta ska givetvis undertecknas av båda parter och där ska framgå vad avtalat gäller. De flesta tvister som uppkommer brukar vara baserade på att det förekommit missförstånd kring avtalet. Att vara extra tydlig då man specificerar arbetet, är det bästa sättet att kringgå detta. Bland annat ska det framgå när arbetet ska vara klart och vad som händer, om det inte blir klart i tid. Att dela upp betalningen mot att vissa delmål blir uppfyllda kan vara en bra väg att gå. Man ska alltid använda avtal som är ämnade för ändamålet, och gärna ta kontakt med en jurist innan man undertecknar. Dessförinnan ska man kolla att företaget har F-skattesedel och inte finns svartlistade någonstans. Hos kronofogden kan man få reda på om det finns skulder, då ska man se upp.