Renovering i köket

Den som renoverar sitt kök har många möjligheter att få till ett mer funktionellt sådant. Ett kök ska inte bara vara snyggt och mysigt att vistas i, det behöver vara enkelt att använda också. Det finns idag en mängd smarta lösningar för just köket. Numera är många vitvaror så kallad smart elektronik som kan kopplas till mobiltelefonen. Men hur mycket elektronik som än gör sitt inträdde till kökets vrår, är det fortfarande arbetsytorna som kommer att vara det viktigaste. Här kommer några tips på vad man kan tänka på då en köksrenovering står för dörren.

Elkontakter och belysning

I ett kök behövs lättåtkomliga elkontakter, och detta måste man planera in från första början. Det brukar inte se särskilt snyggt ut med skarvsladdar som försöker rädda en dålig planering. Även belysning är A och O i ett kök. Här kan man ställa sig frågan var man kommer att behöva punktbelysning och vart det allmänna ljuset räcker till. Både elkontakter och köksbelysning går att göra snyggt och trendigt. Det är ofta de små detaljerna som gör helheten.

Skåp och arbetsytor

Den dolda förvaringen för kastruller och andra otympliga saker måste vara lätta att komma åt. Det behövs i regel mer sådan förvaring än man först kan tro. Man måste skilja på öppen förvaring, exempelvis hyllplan och sluten förvaring bakom skåpsluckor. Sådant man använder dagligen vill man ogärna ha långt in bakom klumpiga skåpdörrar. När det kommer till öppna arbetsytor är det förmodligen bättre, ju mer yta man kan avvara. Den som har ett trångt kök kan åstadkomma tillfällig yta genom uppfällbara arbetsbord. Genom att använda enkla hyllplan kan man få undan saker från bordsytor och åstadkomma mer arbetsyta.

Skafferiet

Många drömmer om att ha det ultimata skafferiet, där man kan gå in och känna dofterna. Har man möjlighet att bygga ett sådant kan man ganska enkelt bygga upp ett bra matförråd. Det här kan spara en hel del pengar, då man kan passa på att köpa torrvaror i större mängder då de är på utförsäljning. Viktigt är förstås att utgångsdatum inte ligger för nära i tiden. Genom att ha ett system, där kortast datum ligger längst fram i skafferiet, tar man av förrådet i rätt ordning.