Bygg ditt eget spelrum eller hemmabio

Att bygga sitt eget spelrum har många likheter med att bygga ett eget rum för hemmabio. Egentligen är det samma moment man måste genomföra, eftersom ljud och bild är i fokus. Det kan dock vara svårt att veta var man ska börja eftersom det finns så mycket detaljer som kommer att påverka slutresultatet. Här finns några tips på hur man bäst kommer igång med ett sådant roligt byggprojekt, som att förverkliga ett underhållningsrum.

Rummets funktion

Precis som när man går på bio är det viktigt att bild och akustik är bra i ett rum där man spelar spel. Många spel kräver att både ljud och bild är av toppkvalité, om man vill njuta av dem fullt ut. Långt ifrån alla spel man spelar i ett spelrum kräver dock inte att hårdvaran är av högsta kvalité. Många spel man kan spela över nätet kräver bara en laptop, men kan ändå bli bättre av att man använder ett spelrum. Ett lysande exempel är https://unibetodds.com/se/unibet-politik-odds/ där man kan spela Unibet Live, Unibet Sport eller Nibet TV. Ett spelrum eller hemmabio skapar helt enkelt en trevlig atmosfär oavsett speltyper eller filmer.

Kontrollera ljudet

Genom att använda olika absorberande material kan man enkelt kontrollera hur ljudet beter sig i rummet. Den som inte ljudisolerar kan få problem med exempelvis klagande grannar i ett flerbostadshus. Ljud som helt fritt kan studsa hur det vill, ger en lång rad oönskade effekter. Det billigaste alternativet är att använda tjockt tyg, som gärna får hänga lätt ihopdraget. Särskilt är det viktigt om det finns fönster som man ska täcka över. Använd då tjocka ljuddämpande gardiner, då glas reflekterar ljudet alltför skarpt oskyddat.

Planering av rummet

För det första måste man avgöra om rummet ska ha mer än ett användningsområde. Vanligt är att man använder ett vardagsrum som kan släckas ned och ljudisoleras något, för att skapa ett bättre spelrum eller fungera som hemmabio. Det kommer då bli fråga om en kompromiss, då man helst inte vill ha alltför mycket saker som ljud kan studsa mot i rummet.

Inredning

När det gäller att inreda sitt spelrum eller en hemmabio, finns det lika många lösningar som det finns personlig smak. Det viktigaste är att man trivs i rummet och att allt följer ett slags tema. Det lönar sig sällan att inreda allt för spretigt, utan bättre att hålla sig till ett fåtal färger. Det ska även vara lätt att städa och underhålla utrustningen i rummet.