Renovering av trädgården

Den som vill börja renovera en trädgård kan ganska snabbt ta på sig mer arbete än man tänkt från början. Mycket kan ha hänt sedan trädgården först planerades. Träd och buskar kan ha växt så pass mycket att trädgården känns klaustrofobisk och uteplatsen kanske används på ett annat sätt än förr i tiden. Idag används trädgårdar även för rekreation och som ett extra uterum. Tänker man göra om stora delar av sin trädgård, kan det vara bra att planera en helt ny helhet.

Totalrenovering eller rekonstruktion

Den som väljer att rekonstruera sin gamla trädgård har fördelen att det redan finns en färdig ram att utgå ifrån. I detta fall handlar det mer om att få trädgården att återse sina glansdagar. Enstaka träd eller buskar kanske behöver flyttas och stenplattor byttas ut. En nackdel kan vara att man då återgår till en trädgård som kanske känns lite förlegad i tiden, och inte har samma möjlighet att göra nya kreativa lösningar. Rekonstruktion av en trädgård är vanligare om man har köpt en fastighet, som har en särskild trädgård med anor långt tillbaka i tiden. För de flesta är det troligen bättre att renovera sin trädgård, och bara behålla de bitar som fortfarande fungerar bra. Det viktigaste är att först göra en lista på vilka krav man har på trädgården och vilka funktioner den ska ha.

Den populära uteplatsen

Många vill ha en plats där man kan umgås med familj, vänner och släktingar i sin trädgård. Att bygga en funktionell och mysig uteplats varifrån trädgården går att avnjutas är en bra investering. Det finns en mängd olika varianter för en bra uteplats, och man kan börja med att fundera hur markytan ska se ut. Kanske vill man bara ha stadiga trädgårdsmöbler direkt på gräsmattan, eller varför inte anlägga stenblock vid en berså. Det finns en rad praktiska saker man kan tänka på, såsom var man för in möblerna vintertid och om det finns närhet till elkontakter för utomhusbruk. Ligger uteplatsen under ett fruktträd, kan det bli kladdigt på sittytorna om fåglarna äter exempelvis bär. I anslutning till uteplatsen kan man bygga en grillplats eller odla vackra blommor.