Olika byggprojekt att komma igång med

Den som har ett eget hus eller äger en egen lägenhet har stora möjligheter att påverka sitt boende och även öka värdet. Inte alla byggprojekt behöver vara stora sådana, utan det finns även mindre projekt som för den händige går att medverka i själv. Här kommer några idéer på byggprojekt som är lagom stora och om man anlitar en bra hantverkare, även snabba att genomföra.

Kontoret på bakgården

Idag är det allt fler som jobbar hemifrån och en av de mest moderna lösningarna för dem som har eget hus har blivit att bygga ett arbetsrum utanför huset. Det finns många fördelar att ha ett eget litet hus, exempelvis på baksidan, dit man kan ”gå till jobbet” varje dag. På så vis blir det lättare att hålla isär vardagsliv med arbetsliv. I USA är sådana här ”backyardoffices” väldigt vanliga. Man inreder dem sedan efter behov och det går att ha dem hur avancerade eller enkla som helst. Det första man tar reda på är vilket bygglov man behöver och vart på tomten den får upprättas. Det finns en mängd färdiga modeller att köpa, där man antingen får en byggsats eller hela huset levererat. Det lyxigaste resultatet når man genom att bygga i lösvirke och ta hjälp av både snickare och arkitekt.

Ett extra rum

Har du stora öppna ytor kan du med hjälp av en ny mellanvägg skapa ytterligare ett rum i bostaden. Projektet går på ett dag, inklusive målning och tapetsering. Man ska ta hjälp av en fackman, eftersom en vägg måste fästas riktigt ordentligt. Önskar man ljudisolering, vilket är att föredra, blir väggen något dyrare men det kan vara väl värt det.

Specialbyggda hyllor

En snickare kan ganska enkelt bygga specialbyggda hyllor i ett hus eller lägenhet. Om man vill kan man själv måla dem, för att få ned kostnaden. Att på det här viset skapa hyllplan brukar spara en hel del utrymme.

Sluta skrapa bilrutorna

Många vet inte att en enkel carport faktiskt motverkar att bilrutorna behöver skrapas. Man behöver alltså inte bygga ett stort garage för att få ett bra skydd för bilen. En carport kan en snickare få på plats på ett par dagar om grunden är lagd. Man kan lägga stenplattor istället för asfalt, för att få ned kostnaden markant. En behörig elektriker kan hjälpa till att skapa nya dosor för elkontakter som är gjorda för utomhusanvändning.

Njut av solen i söderläge

En ny altan till huset förhöjer värdet på huset. Beroende på storlek går en altan relativt enkelt att sätta upp. Viktigt är att titta på kompassen och försäkra sig om att man bygger den i söderläge, om solen ska nyttjas maximalt. Ett bra tips är att ställa ut ett bord och ett par stolar, där man tänkt bygga terrassen och helt enkelt provsitta platsen. Kanske gillar man inte utsikten, eller upptäcker andra problem i rätt tid. Också detta byggprojekt är lätt att genomföra för en bra hantverkare.

Blomlådor och växthus

Blommor kan förgylla vilken infart som helst och med rätt blomlådor blir intrycket intressant. Använder man trä ska det vara virke som tål väta. Ett annat populärt sätt att göra blomlådor är att använda cement. Se då till att de inte spricker av vinterkylan om de ska stå ute året runt. Den som vill börja odla kan bygga ett enkelt växthus av gamla fönster eller använda någon färdig byggsats som finns på byggvaruhusen.